Lezing door           Hans Dinklo
Datum                    Woensdag, 20 november 2019
Locatie                   Gigant, Apeldoorn (Popzaal)
Aanvang                20:00 uur

Digitaal is afgeleid van digitus, vinger, en refereert aan tellen met de vingers. Data wordt digitaal genoemd als het slechts een aantal discrete waarden kan aannemen. Dat kunnen bijvoorbeeld decimale cijfers (digits) zijn. De binaire digit wordt bit genoemd. Digitalisering is dan het omzetten van analoge data in bits! Het begrip digitalisering is in de loop van decennia uitgegroeid tot een breder begrip. Thans wordt onder digitalisering verstaan: de grote veranderingen die zich in de maatschappij voltrekken door exponentiële groei van de informatietechnologie.

De helft van de wereld is nu online en de rest zal wel volgen. Door surfen, klikken en appen ontstaan er grote hoeveelheden ongestructureerde data die voor een belangrijk deel in handen van d

Door slimme algoritmen en intelligente software ontstaan er veel nieuwe toepassingen. De kans dat ‘denken’, het menselijk brein, wordt overgenomen door kunstmatige intelligentie en ‘doen’ door robots kan een angstig toekomstscenario zijn. Wordt dit dan een zegen of een ramp voor de mensheid?J.A.(Hans) Dinklo studeerde informatietechniek in Delft, waardoor de rode draad door zijn beroepsleven informatietechnologie is geworden. Hij heeft hierover veel gepubliceerd en voordrachten gegeven. Dinklo was bestuurlijk nationaal en internationaal actief op zijn vakgebied. Hij was bestuurder in het onderwijs en deeltijdhoogleraar informatiekunde. Mede door zijn brede maatschappelijke en politieke interesse bekleedde hij veel bestuurlijke functies. Hij werd voor zijn werk beloond met de koninklijke onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’.